Inkomstförsäkring – en ekonomisk trygghet för akademiker
När de akademiska åren avslutas står man förhoppningsvis på en solid grund av självförtroende och lättnad, men för många kan verkligheten också kännas skrämmande. I vissa fall visar det sig att framtidsutsikterna inte var riktigt sådär goda som de såg ut vid utbildningens början. För andra är det svårt att navigera sig igenom jobbsökardjungeln och hitta fram till den där perfekta tjänsten. Av de som väljer att starta eget kan det också stå klart att det inte var riktigt så enkelt som de först hade trott.
Oavsett vilket så är det bra att inte låsa sig vid bilden av det ideala uppdraget då dessa ofta låter vänta på sig. Många tjänster går dessutom att anpassa och omforma och på så vis kan du skräddarsy uppdraget efter dina förutsättningar. Samtidigt är det viktigt att inte luta sig tillbaka i tryggheten som den nya rollen kan innebära. Se till att skaffa en inkomstförsäkring när du jobbat ett tag som säkrar din inkomst även om du skulle bli arbetslös. Nu när dina studier bidragit till att du kan kräva högre lön finns det ännu mer att vinna på en sådan försäkring. Du som är akademiker och som redan nu har fått jobb, eller som vet med dig att du kommer att söka jobb framöver bör också tänka på följande:
Sök jobb i tid
Kunskap och utbildning är en färskvara. Därför är det bra att börja söka jobb redan din utbildning är avslutad. Ju tidigare du börjar undersöka utbudet av jobb och tar kontakt med arbetsgivare, desto större chans att glappet mellan avslutade studier och arbete inte växer sig särskilt stort. Du som planerar att starta eget bör också börja planera din satsning och bygga upp ett nätverk i god tid för att kunna sätta igång arbetet så snart som möjligt efter utbildningen.
Löneanspråk
Som akademiker har du en stor kompetens att bidra med, och allt som oftast är det så att studier förbättrar möjligheterna till högre lön. Var tydlig med dina kunskaper och vad du kan tillföra men lås dig inte vid ett speciellt löneanspråk. Så länge erbjudandet ligger inom ett rimligt spann för ditt yrkesområde och din kompetens innebär det ofta en bra start. När du väl blivit anställd bör du också se också till att skaffa en trygghetsförsäkring som säkerställer att även du med högre lön får ersättning om du skulle bli arbetslös.
Ibland leder anställningar inte till det där drömscenariot som du föreställde dig under studietiden. Arbetslöshet kan drabba alla, men även om den kommer plötsligt så är det möjligt att minska risken för ekonomiskt bortfall. Kontakta Accept och ansök om Akademikernas inkomstförsäkring – redan idag.
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Accept.”